Érdekességek a fájdalomról

Tudtad?

*

A nők jobban viselik a fájdalmat….
A nőket erőteljesebb fizikai fájdalom kibírására találták ki, lásd: szülés. (meg epilálás, gyantázás, magassarkú cipő, stb.) Bár egyéntől függően változik az embereknél a fájdalomtűrő képesség, bizonyított tény, hogy a nők átlagosan jobban bírják a fájdalmat a férfiaknál.

*

Mi az analgézia?
A fájdalomérzet hiánya. Akik úgy születnek, hogy a bőrükből hiányoznak a fájdalomérzékelő receptorok, már gyerekkoruk óta tele vannak hegekkel, sérülésekkel. Nem alakul ki veszélyérzet, így magasabb a kockázat, gyakoribbak a csonttörések. Lehet veleszületett, vagy kialakulhat valamilyen idegpályát érintő sérülés útján (pl. kígyómarás). Mi inkább a fájdalom pártján állunk!

*

„Átérzem a fájdalmad”
Kutatások tanulsága alapján úgy néz ki, hogy van valóságalapja az „átérzem a fájdalmad” kijelentésnek. Diákok agyi aktivitásait vizsgálták, miközben sérült emberekről mutattak nekik képeket, láthatóvá vált egy részüknél, hogy a fájdalomközpont aktiválódott az agyukban a képek láttán és sajátjuknak érezték az emberek fájdalmait.

*

Pici sérülés is járhat hatalmas fájdalommal!
Miért fáj annyira, ha elharapjuk a nyelvünket, beütjük a könyökünket vagy papírral elvágjuk az ujjunkat? Valljuk be, most összerezzentünk… Nyelvharapáskor fogunk az egyik legerősebb, legtömörebb izmot sérti meg, ezért olyan elviselhetetlen. Könyök beütéskor a legfőbb ideget érjük, ami a nyakból a kézbe fut, papír általi ujj elvágáskor pedig azért fáj annyira, mert az ujjbegyekben rendkívül sok idegrost található.

*

Miért eszünk csípőset, ha fáj?
Erős pista, chilis csirke, csípős kolbász és társai hallatán összefut a nyál a szánkban, pedig megkönnyezünk azért rendesen az ízükért. Akkor miért szeretjük annyira a csípőset? Pontosan azért, amiért horror filmet nézünk, hullámvasútra ülünk vagy hirtelen beleugrunk a hideg vízbe: a határok feszegetésének élvezete. A chilire egész könnyen rá lehet szokni a benne lévő kapszaicin miatt, ami boldogsághormon termelését váltja ki az agyunkban, csak úgy, mint a csokoládé.